woensdag 9 oktober 2024

Houd kunst betaalbaar

Onderstaand stukje heb ik op 23 september naar de Gelderlander gestuurd, als reactie op hun vraag aan lezers over wat zij van de BTW-verhoging op kunst vinden.


Het kabinet Schoof 1 is van plan de btw op cultuur te verhogen van 9 naar 21%. Dat betekent dat een abonnement op krant, concertserie of sportclub als een luxegoed gezien wordt. Dat geldt ook voor boeken. Cultuur geldt als vermaak, als een liflafje van het leven, bier voor de geest. Deze indruk wordt bevestigd door het gegeven dat het kabinet ook de cultuursubsidies wil terugschroeven.

Nu is er uit oogpunt van nut van alles tegen deze prijsverhoging te zeggen. Hoe kun je sport hoger belasten als je wil dat mensen meer bewegen? Hoe kun je de krant duurder maken als je desinformatie wil bestrijden? Maar ik wil hier een ander argument inbrengen: cultuur is op zich van waarde. Het hoort bij de belangrijke zaken in het leven. Een gedicht lezen is geen luxe, het is van wezenlijk belang. Als we een verlies te dragen hebben grijpen we naar poëzie, als we verliefd zijn lezen we gedichten. Muziek is vrolijkheid en vrije tijd, maar ook diepe troost. Dans is schoonheid, theater zet tot denken aan. Niemand wendt zich voor zin en betekenis tot een Excel sheet of een vitamine supplement; je zoekt een gedicht, een lied, een beeld, kortom cultuur. Door die dimensie van het leven als optioneel luxegoed weg te zetten ontkent het kabinet impliciet de waarde van een belangrijk deel van het leven zelf. De partij van een Kamervoorzitter die elke dag poëzie leest, de PVV, kan dat niet voor z'n rekening willen nemen, de andere partijen zouden het niet voor hun rekening moeten willen nemen. Cultuur is geen extraatje, cultuur is essentieel. Houd daarom kunst betaalbaar voor iedereen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten