dinsdag 12 juli 2011

niet van deze tijd

De gedachte dat één of ander iets niet van deze tijd is, is eigenlijk geen argument tegen dat iets. Zo waren in de achttiende eeuw zowel het Romeinse rijk als antibiotica niet van deze tijd, maar ik denk dat ze wat blij zouden zijn geweest met antibiotica.
Nog wat zaken die niet van deze tijd zijn, openbare wegen (Romeins), baden (ook al), astronomie (Babylonisch), de rechtsstaat, vertegenwoordigende democratie, de Olympische spelen en sportwedstrijden in het algemeen, romans, strijkkwartetten.
"Niet van deze tijd" is geen argument, het is een retorische truc om het debat mee dood te slaan. "X is niet van deze tijd" betekent: "ik heb een hekel aan X maar ik heb geen argumenten/tijd/zin/taalvaardigheid om X aan te klagen." Zeggen dat iets niets van deze tijd is, is overigens van alle tijden, net als de bijna even beroerde drogredenering "daar klaagde Plato/Confucius/Johannes Paulus II al over, dus het is eigenlijk geen probleem" dat (ook) altijd tegen conservatieve cultuurkritiek wordt ingebracht. Als Plato zei dat mensen niet nadachten had hij gelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten